Vprašanja in odgovori

Če nam želite postaviti vprašanje ali potrebujete pomoč, kliknite tukaj.


9 + 0 =


Kliknite na ime področja in odprl se vam bo seznam odgovorov na prejeta vprašanja.

Kaj lahko naredimo iz svežega mleka?

Jogurt

1 liter mleka najprej skuhamo in ohladimo na 45°C. Nato ga cepimo, tao da dodamo 1/2 lončkla jogurta v 2 dcl mleka in premšamo. Mleko ne sme imeti grudic. To zmes nato počasi dodajamo ostalemu mleku. To mleko nalijemo v lončke in dobro pokrijemo. Jogurt mora stati na toplem in se počasi ohlajati cca. 3 ure. 

Kisli siri - Namzi

 

Kisli siri-namazi, so podobni jogurtom in so najboljši ko so sveži. Lahko jim dodaš deviško olivno olje, ščepec soli ter popra, dobro premešaš in si namažeš na rezine svežega kruha.  

 

 

Priprava kislega mleka

Mleko, ki nam je ostalo, pustimo na toplem v posodi in v dveh dneh se bo skisalo in bo primerno za použitev. Delo opravijo drobnoživke, ki mlečni sladkor spremenijo v mlečno kislino. To lahko pospešimo tako, da kupimo v prodajalni kislo mleko (ne jugurt).

  • Tri litre svežega mleka pomešamo s ½ litra kupljenega kislega, pustimo na toplem in v enem dnevu imamo dovolj kislega za osvežitev.
  • Vse postavimo v hladilnik; kislo mleko lahko uporabljamo dva dni, sicer iz njega izdelamo skuto ali sir.  
Priprava skute iz svežega mleka

Recept št.1:

Lonec v katerem delaš skuto naj bo iz nerjavečega jekla, prav tako mešalo. Mleko polagoma segrevaš in na koncu dodaš kislo raztopino (lahko tudi vinski - boljše jabolčni kis), ko se masa zgosti jo odcedimo. Skuto lahko hranimo nekaj dni v hladilniku in jemo lahko z dodatkom soli, sladkorja, različnega sadja in uporabljamo pri kuhanju.

Recept št. 2

Mleko skisamo, posnamemo smetano, sirino narežemo na kvadrate in segrejemo samo do  40-50°C. Potem naj stoji 12 ur na primerno toplem prostoru. Toplota loči sirotko od sirnine. Previdno jo precedimo skoyi garzo ali cedilo. Skuto delamo predvsem iz posnetega mleka.

Siri

Lahko torej rečemo, da je sir trda hrana, ki nastane iz mleka ko se je usirilo zaradi sirila in kisline in se je iz nastalega testa odcedila voda. Istočasno drobnoživke, ki so bile že v mleku, v času zorenja sir presnavljajo, mu dodajo nove dobre lastnosti  in nam nazadnje prepustijo izdelek s privlačnim okusom in vabljivo vonjavo,

Sir je eden izmed največjih izumov na področju hrane. V siru lahko za dolgo časa ohranimo hranilne snovi mleka, ki bi se takoj pokvarile, in sicer najvrednejše hranilne snovi: beljakovine in maščobe. Voda, ki zastopa najvišji odstotek mleka, iz sira odteče in tako strnemo dragoceno suho snov v skrčeno prostornino. Tako »pomanjšano« mleko je primernejše za prenašanje in prevoze ter ne potrebuje posode.

V sirih smo dosegli presenetljivo raznolikost  in neizčrpno pahljačo okusov, ki zavisijo od razlik v mleku, sirarskih postopkov in vrst drobnoživk. Vplivi teh treh dejavnikov se lahko vežejo in spletajo na tisoč načinov.

Na podlagi vode, ki je v siru, ločimo : 

  • zelo trdi sir
  • trdi siri
  • poltrdi siri
  • mehki siri
  • sveži siri

 

Kako vpišem mlekomat?

Ali je objava brezplačna?

Da, objava je brezplačna

Ali lahko sam vpišem mlekomat na zemljevid?

Da. Vpis naredite na povezavi http://www.mleko-mat.si.arctur.net/vpis_mlekomata/

Vpis je zelo enostaven. Izpolnite vnosna polja in na zemljevidu natančno nastavite točko, kjer se nahaja vaš mlekomat. Ko vpišete ulico, na ketri se nlekomat nahaja, se točka na zemljevidu postavi v bližino izbrane lokacije. Z miško jo primete in povlečete na lokacijo mlekomata. V kolikor želite o vaši kmetiji in mlekomatu objaviti tudi fotografije, jih pošljite na . Administrator bo podatke preveril in jih nato objavil na portalu.

kdo je lastnik mlekomata v Posotjni?

Ime lastnika mlakomata, mora bit označeno na mlekomatu samem.

Pozdravljeni! Zanimam se za EKO MLEKO. Ali razen tistega v Kočevju, stoji kje drugje v Sloveniji, še kakšen "eko" mlekomat? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem, Damjana

Ekološko mleko prodaja tudi Kmetija Meden Niko iz Senožeč. Mlekomat se nahaja v kopru pri trgovskem centru Agraria.

Spoštovani! Sem prihodnji uporabnik mlekomatov. Veselim se poletja, ko bom lahko spet naredila kislo mleko doma. Kaj pomeni npr. v Postojni - lokacija "Splošne informacije"? Hvala za odgovor in veliko poslovne sreče v prihodnje! Vesna Černe

 "Splošne informacije" v opisu nekaterih mlekomatov, pomeni da lokacijo mlekomata smo vnesli mi. Ko nam bo lastnik mlekomata posredoval podrobnejše informacije, jih bomo objavili.   

Želim objaviti podatke o mlekomatu, a mi to ne gre od rok...

Brez skrbi, uporabite spletni modul za "Vpis mlekomata" ali pa oglasite se pri nas v trgovini Terpin import-export S.p.A., Ul. III Armata, 179 - 34070 Gorica (I), Tel.: +39 0481 521 951, Fax: +39 0481 522 601 in bomo prevzeli vaše podatke, ali pa jih pošljete po pošti v pisni obliki. V elektronski obliki jih lahko posredujete na e-mail

Kuhanje mleka

Spoštovani, zanima me če moram mleko iz mlekomata (kmetija Pr' Pevc, Celovška cesta) pred zaužitjem nujno prekuhati, oziroma kakšni so standardi. Hvala vam za odgovor in pomoč. Lep pozdrav, Marko

Vezano na čim bolj naraven način prehranske verige, seveda ob enem pa tudi zdrave, vam dajem v vednost, da mleka kupljenega v mlekomatu ni potrebno prekuhavati. Uporaba svežega mleka nam nalaga že sam proces evoluvije, saj smo vsi sesalci-pomeni da zaužijemo s sesanjem sveže mleko-neobdelano.

Tudi pri pripravi najbolj oboževanega kislega mleka je pogoj za pripravo le tega sveže mleko-neprekuhano-nepasterizirano, kar pa je najbolj pomembno, da ni homogenizirano.

V kolikor pa imate v mislih toplo zavreto mleko, na katerem se lepo naredi smetana ob prijetnem vonju, pa ni noben problem, če mleko zavrete do vrelišča in le takega uporabite v kombinaciji z pravo kavo, kavnimi nadomestni ali kakavom in podobno.

Lep pozdrav in veliko kulinaričnih užitkov ob uživanju svežega domačega kravjega mleka.

Nakup opreme

Pozdravljeni! Zanimam me ali ima mlekomat LVD in EMC preizkus s poročilom. Če ga ima ga takoj kupim!! Lp!

Nekateri mlekomati imajo LVD in EMC preizkus s poročilom.

Spostovani, zanima me, zakaj ponekod stanejo plasticne flase 20, ponekod pa 30 centov.

Prodajno ceno plastenke formira vsak prodajalec mleka sam osebno. Končna cena plastenke sigurno zavisi od nabavne cene.

Zanima me če se da dobiti kaki katalog z aparati in ali je možen najem oz nakup in kolikšna je cena.Hvala

Za kataloge in oblike nakupa ter najema, se morate obrnit na prodajalce mlekomatv. Eno od teh je podjetje Terpin imprt-export S.p.A. tel.: +39 0481 521951.

Zanima me nakup takega mlekomata. Kje lahko dobim več informacij?

Za informacije o mlekomatih, polnjenju, steklenicah za mlekomate in vsem v zvezi s tematiko se lahko obrnete na Terpin import-export S.p.A., Ul. III Armata, 179 - 34070 Gorica (I), Tel.: +39 0481 521 951, Fax: +39 0481 522 601 ali nam pošljite vprašanja na e-mail . Z veseljem vam bomo pomagali.

Zanimam se za nakup mlekomata pa mi različni dobavitelji ponujajo različne stvari. Kje je razlika, ker v cenah se kar pozna. Marjetka zg.jakobski dol

Različni proizvajalci, nudijo različne rešiteve. Zaradi tega je tudi cena različna. Najbolje, da preverite da mlekomat ima tiste stvari, ki vam najbolje ustrezajo.

Zahteve za postavitev in delovanje mlekomata