Mlekomat Joša pri scarpi

Naslov mlekomata:
Cesta zmage , 1410 Zagorje ob Savi

Telefon mlekomata:
031807898

Kmetija:
Kmetija Joša

Naslov kmetije:
Zabreznik 3, 1141 Izlake

URL:
http://www.josa.si

Naša kmetija z domačim imenom Joša leži v zaselku Zabreznik na prisojnem pobočju Ržiškega vrha. Nadmorska višina domačije je 425 metrov. Spadamo v krajevno skupnost Izlake. Z Izlak lahko do naše domačije pridete peš ali se pripeljete z avtom po 1600 metrov dolgi asfaltirani cesti.

Kmetija obsega 18,5 hektarjev zemlje in je tretirana kot gorsko višinska kmetija.

Leta 1999 je Franci Drnovšek prevzel kmetijo po svoji mami Ivanki, ki se je na domačiji rodila leta 1921. Ivanka je kmetijo vodila med leti 1954 in 1999. Bližnja in daljna okolica jo je poznala kot odlično gospodinjo in kuharico. Ivanka je že kot mlado dekle, s košem na rami, nosila domače mleko prodajat peš čez hrib do Bregarja in potem do Zagorja.

Franci je po letu 1980 začel kmetijo usmerjati v proizvodnjo mleka in povečal število krav molznic. Zgradil je nov hlev, preuredil in posodobil gospodarske objekte in kmetijo opremil s sodobno mehanizacijo. Odločil se je za pašno živinorejo. Franci je kar nekaj let aktivno igral harmoniko v ansamblu Ajda. Ko je nastopal na raznih prireditvah ali praznovanjih, so za red na kmetiji in čistočo v hlevu poskrbele žena Rozi ali katera izmed treh hčera.

Letos se je Franci odločil, da kmetijo preda hčerki Veri, ki je ostala doma in pokazala željo, da prevzame skrb in odgovornost za kmetijo.

Večina okolice pozna družino Drnovšek po odprtosti, veselju, gostoljubju in nenazadnje slastni potici. Dolga leta je po odlični kulinariki slovela mama Ivanka, njeno tradicijo zdaj uspešno nadaljuje Rozi.

Novost kmetije je mlekomat, katerega so postavili na tržnici v Zagorju.

?>